Zaterdagmorgen 17 juni, vijf uur gaat de wekker. Huh, vijf uur??? Welke idioot bedenkt dat?
Ja mensen, vandaag is het zover: we gaan naar Borkum voor het Borkumfestival van Muziekbond Groningen en Drenthe. De afgelopen maanden hebben we gezamenlijk met onze muziekvrienden van Koningin Wilhelmina uit Delfzijl een nummer ingestudeerd die we vandaag door de jury laten beoordelen.

Om tien voor zes verzamelen we allemaal bij ons clubgebouw. Daar verdelen we de instrumenten en de leden over de beschikbare auto’s en om zes uur vertrekken we richting de Eemshaven. De rit verloopt voorspoedig. Ergens op 2/3 van de reis komt de witte raket van onze dirigent ons voorbij rijden. Eén ding is zeker, die heeft er in elk geval zin in.
Om zeven uur komen we aan in de Eemshaven. Nadat we allemaal een parkeerplek hebben gevonden begeven we ons naar de ingang van de boot. De grote instrumenten worden in een aanhanger gedaan en de bootkaarten worden uitgedeeld.  We kunnen!

Om half acht vertrekt de boot, de meeste leden zitten binnen en staan in de rij voor een kopje koffie om wakker te worden. Naja, kopje? Zeg maar gerust een sloot koffie. Ze weten hier wel wat koffie drinken is. Sommige leden nemen gedurende de reis nog even een kijkje bovenop het dek. Het is wat winderig en nog niet heel erg warm, maar de reis gaat mooi en het is gezellig. Tegen tien voor half negen komen we aan op Borkum. Met z’n allen gaan we in de trein richting centrum en op het station in het centrum aangekomen is het nog vijf minuten lopen naar het Kulturinsel, waar we vandaag gaan optreden. Aangekomen in het Kulturinsel zoeken we de plek op waar we onze spullen kunnen stallen en waar we ons kunnen omkleden. Het programma begint om tien uur, dus we hebben nog even de tijd. De leden verkennen het gebouw, de dirigent inspecteert de concertzaal en het slagwerk op het podium.

Om tien uur worden we door de mensen van Borkum en de voorzitter van onze bond welkom geheten en kan het 2e Borkumfestival beginnen. We luisteren nog even één of twee optredens in de zaal en dan gaan we ons omkleden en begeven we ons naar de inspeelruimte. We staan om tien voor elf op de lijst van inspelen en dit wordt ook exact aangehouden. Aangezien we met een behoorlijke groep muzikanten zijn, 45 in totaal, moet er eerst even worden geschoven met de stoelen. Maar uiteindelijk zitten we allemaal en spelen we ons festivalstuk éénmaal volledig door. Er gebeuren geen gekke dingen, we kunnen! Na het afstemmen verzamelen we ons bij de ingang van de concertzaal.

Rond half twaalf is het zover, we zijn aan de beurt.  Eerst worden alle stoelen klaar gezet door de organisatie en een aantal leden. Dat is nog een hele klus op het podium, maar uiteraard lukt dit. Iedereen heeft een plekje en de ladyspeaker kondigt ons aan. We spelen Singapura Suite van Jan van der Roost en komen uit in de 5e divisie. Acht minuten concentratie, iedereen speelt zijn of haar beste noot. Er gebeuren geen gekke dingen, we kunnen tevreden zijn over ons optreden.

Graag willen we wel even Jurjen Zitman noemen op deze plaats. De melodisch slagwerker die mee zou naar Borkum heeft de dag ervoor een fietsongeluk gehad en was dus niet in staat om mee te spelen (beterschap!!!). Jurjen was bereid om zonder enige repetitie mee te gaan. Hij heeft op het oog en met behulp van de mp3’s zich het muziekstuk eigen gemaakt. En hij deed het top! Jurjen, je bent een topper…bedankt!!!!

Na ons podiumoptreden konden we gelijk door naar buiten, waar een enthousiast publiek klaar zat voor een mooi buitenoptreden. We speelden Captain America march, Marco Borsato on stage en Crooner’s serenade. Het zonnetje schijnt, het publiek vond het mooi, de sfeer is top. Kortom, genieten.

Na ons buitenoptreden zijn we voor vandaag klaar met onze muzikale activiteiten. Iedereen is vrij in wat ze willen doen. Sommige leden gaan het dorp in om even een hapje te eten, sommigen luisteren naar andere orkesten in de zaal en ook wordt er geluisterd bij de buitenoptredens. Het weer is prima. Het zonnetje is er lekker bij en we genieten met elkaar van deze mooie dag uit.

Om half vier zijn de podiumoptredens klaar en verzamelen we allemaal weer in de zaal voor de uitslag. Altijd een spannend gebeuren. Je hebt met elkaar heel veel tijd en energie gestoken in een mooi muziekstuk. Je doet je best en dan mag een jury er wat van vinden. Hoeveel punten krijgen we… Richard Stegmeijer (Koningin Wilhelmina) en Ronald Cuperus (Crescendo) staan namens ons gecombineerde orkest op het podium om de prijs in ontvangst te nemen.

Er doen in onze divisie 4 orkesten mee (wij zijn trouwens het enige harmonieorkest vandaag!). En we krijgen van de jury voor ons optreden 86 punten!!! Gejuich in de zaal en van de heren op het podium en onze dirigent gaat uit z’n dak. We hebben het geflikt. Super!!! En in onze divisie zijn we als tweede geëindigd. Wat een prachtige prestatie. Wij zijn trots!

Het festival is ten einde. We pakken onze spullen en gaan nog even lekker met elkaar buiten napraten, sommigen onder het genot van een welverdiend drankje. Uiteindelijk gaan we verdeeld over een aantal treintjes weer terug naar de boot. We hebben vernomen dat het in sommige wagons voor de overige passagiers er behoorlijk luidruchtig aan toeging. De Nederlandse smartlappen werden luidkeels ten gehore gebracht. We zijn blij en iedereen zal dat weten!!

Om zes uur zijn we allemaal weer op de boot en vertrekken we weer richting de Eemshaven. Het is een stuk drukker op de boot nu. Het hele dek zit vol, maar het is dan ook nog prachtig weer. We genieten nog even van de zon en delen onze vreugde over deze bijzonder geslaagde dag met elkaar. Tegen zeven uur komen we aan in de Eemshaven en nadat we de instrumenten weer hebben opgezocht vertrekken we met een zeer positief gevoel over deze dag weer naar Stadskanaal.

Mensen, allemaal super bedankt voor de samenwerking, inzet en gezelligheid. Het was een genot om dit samen met elkaar te mogen doen. Combinatieorkest Koningin Wilhelmina/Crescendo is top!!

Klik hier voor de foto’s van deze dag.

28