Verslag van Aafke Lamfers
 
Julius Caesar???
Onze bestuursleden kwamen met de vraag of we als malletband onze medewerking wilden verlenen aan de toneelvoorstelling Julius Caesar. Daar wilden we natuurlijk wel even meer uitleg over.
 
Het Zuidelijk Toneel zal de voorstelling “Julius Caesar” ten tonele brengen. In deze voorstelling werkt een lokale malletband mee. De malletband wordt omgetoverd tot een drumband met alleen ongestemd slagwerk (trommels en basdrums). De malletband vertegenwoordigt in de voorstelling eerst het leger van Julius Caesar en later in de voorstelling het leger van Marcus Antonius. Ze spelen en lopen op het slagwerknummer Burlesco, waarbij er zelfs over lijken heen moet worden gestapt. Eén keer dragen we ons eigen uniform en in de tweede scene lenen we de kleding van het Zuidelijk Toneel.
De eerste uitvoering zal plaatsvinden in Theater Geert Teis in Stadskanaal en de tweede keer mogen we zelfs naar de Stadsschouwburg in Groningen!
De malletbandleden zijn het er over eens. Dit is een leuke uitdaging en die gaan we graag aan!! Zeker ook, omdat we ondersteuning krijgen van de leerlingen van de muziekschool Zuid-Groningen (kortweg Grunn). Zij leverden ons de percussionist Iskander Peters.
 
We oefenen een aantal weken hard op het nummer Burlesco met de nodige tips en aanwijzingen van onze nieuwe dirigent Albert Hoven, want het nummer moet uit het hoofd gespeeld worden.
 
Op woensdag 2 april is dan de eerste voorstelling in Theater Geert Teis in Stadskanaal. We melden ons om kwart over vijf bij de artiesteningang (jaja) en krijgen een kleedkamer toegewezen. Snel de spullen naar binnen brengen en klaarmaken om te gaan oefenen. Om half zes volgt de repetitie met de acteurs. De mise-en-scène wordt doorgenomen (wie staat waar op het toneel) en er zijn nog wat op- en aanmerkingen over het muziekstuk. De volgende scene waarin we meewerken wordt even onder de loep genomen. Hoe lopen we op, hoe lopen we af, denk om de lijken die nu op het toneel liggen! Zelfs het in ontvangst nemen van het applaus wordt even geoefend.…
 
Daarna werden we getrakteerd op een warme maaltijd, die we ons goed lieten smaken. Er was nog wat tijd om te ontspannen. Dus a capella en op geheel eigen wijze de muziek nog even oefenen (hilarisch), overhemden werden uitgewisseld en er werden zelfs nog even zwarte schoenen gekocht. Om half acht begint de voorbereiding: uniformen aan, stropdassen voor, jassen aan, pet op en we zijn er klaar voor!
 
Er zitten zo’n 90 mensen in de zaal en die wachten met spanning af. Wij staan wat gespannen achter het toneel te wachten tot het moment daar is. En dan loopt de avond verder razendsnel voorbij. Het eerste optreden gaat goed. Dan naar de kleedkamers en de outfits voor de tweede scene passen, natuurlijk even een groepsfoto daarvan maken. Nog even tijd om te relaxen en dan voorbereiden op de tweede scene, die na lang wachten komt en supersnel voorbij is. Hierna weer omkleden en ons eigen uniform weer aan. Het applaus in ontvangst nemen en dan zit de avond er weer op.
De instrumenten weer in de auto’s gedaan, bij ons oefengebouw weer uitladen en opruimen. Al met al kijken we terug op een geslaagde avond. Voor ons bijzonder om te doen, maar zeer zeker een leuke ervaring.
 
Op vrijdag 11 april deden we alles nog eens weer over. Deze keer mochten we echter naar de Stadsschouwburg in Groningen. Ook daar als echte artiesten bij de artiesteningang parkeren. Na een korte repetitie genoten we van een heerlijke maaltijd. En toen kwam er een extra verrassing: we kregen een rondleiding door het prachtige theater, met uitleg van Natalie Straatman (directeur van de Muziekschool Zuid-Groningen). Aangezien zij 12,5 jaar in deze schouwburg heeft gewerkt, kon ze ons zeer interessante, leuke weetjes vertellen. Schitterend om door zo’n geweldig mooi en vooral hoog theater te lopen. Als je last hebt van hoogtevrees , dan zijn de bovenste balkonplaatsen niet echt geschikt voor je!
 
Nog even een moment van ontspanning en dan gaat de avond los. Het eerste optreden gaat supergoed! Zelfs de regieassistent Tim Verbeek is trots op ons en een spontaan applaus van het ongeveer 180 man tellende publiek deed ons erg goed. Vervolgens weer de kleding voor de tweede scene uitzoeken en weer even een groepsfoto maken. Tijd om even onderuit te hangen en dan weer voorbereiden op de tweede scene. Die gaat ook goed en dan wacht ons nog het applaus. En ja hoor, deze keer mogen we zelfs twee keer applaus in ontvangst nemen!!
 
Na het opruimen van de instrumenten en uniformen nemen we nog een drankje in het theatercafé en vervolgens keren we, moe maar voldaan, huiswaarts.
 
Wij kijken terug op een andere manier van optreden (in het theater) en hebben genoten van de ervaring. Een woord van dank voor Iskander Peters, onze hulpkracht van de muziekschool, is zeker op zijn plaats. Iskander, bedankt voor je inzet!!