Verslag van Marina Mekenkamp (namens de Jeugdcommissie)

Het is 05:15 uur als de wekker gaat op Koningsdag. Buiten begint het al licht te worden en de vogeltjes fluiten. Een uurtje later (het is dan 0 graden) ben ik op weg naar Heleen om de laatste spullen in de auto te pakken, waarna we naar de Hoofdstraat rijden. Ik met de auto en Heleen op de fiets.
Iets na half zeven zijn we bij P€ngels, waar we onze plek hebben. Een paar minuten later arriveert ook Henk met wat spullen onder zijn arm (hij heeft al kranten rondgebracht). Zo, onze opbouwploeg is compleet. We gaan aan de slag. Terwijl Henk en ik naar de Stationslaan lopen om de laatste spullen uit  zijn auto te halen, gaat Heleen alvast de tafel en statafels klaarzetten. Daarna gaan we gezamenlijk de partytent  opzetten. Els de Roo heeft voor de aankleding van onze stand een prachtig laken met daarop de tekst “Crescendo raadspel” omgeven door muzieknoten en muzikanten gemaakt, wat het geheel een mooie en frisse uitstraling geeft. Het is bijna 8 uur als we klaar zijn met onze stand, goede timing. De eerste mensen lopen al over de markt en worden door Heleen en Dina, die inmiddels ook is gearriveerd, aangesproken om mee te doen met het raadspel. Voor mij is het nog te vroeg, geen werktijd voor 9 uur.
Ging het vorig jaar nog om het raden van het juiste gewicht van een aantal instrumenten, dit jaar ging het om het totale aantal muzieknoten. De getoonde bladmuziek van Bad Leroy Brown, The King’s Swing en Euro Swing Parade vormde daarvoor de basis. De betreffende muziekstukken zullen op ons aanstaande Lenteconcert op 20 mei ten gehore worden gebracht. De stukken zijn gedurende de Koningsdag ook  te horen in onze stand.
Opvallend is dat volwassenen niet altijd mee willen doen, omdat ze geen verstand zeggen te hebben van muziek. Maar de kinderen slaan enthousiast aan het tellen. Al gauw komen ze erachter dat je na vier regels al bij meer dan 60 noten bent en dat het dus veel te veel noten zijn om alle 6 bladzijden te tellen. Dan toch maar een gok wagen door het aantal regels te tellen, wat te vermenigvuldigen met het aantal bladzijden, iets erbij of iets eraf want niet alle bladzijden zien er hetzelfde uit. Zo komen de deelnemers toch redelijk in de buurt van het juiste aantal. En zo gaat het de gehele dag door.
’s Middags werd Dina afgewisseld door Geertje en ook kwamen Yvonne en Kina spontaan een paar uurtjes meehelpen. Ondertussen deelden we flyers van het Lenteconcert uit. Edo voorzag ons van eten en drinken. We maakten een praatje met vrienden en bekenden en met menig (oud) Crescendo muzikant. Tegen vijf uur was de markt afgelopen en zijn we begonnen met afbreken. Daar waren we tegen half zes mee klaar, want afbreken gaat nu eenmaal sneller dan opbouwen.
Heleen, Henk en ik drinken nog een drankje bij Stieneke in de winkel, laden daarna wat spullen over naar Henks auto, waarna Heleen en ik naar haar huis rijden. We tellen de inhoud van het potje van de vrije gift en komen uit op € 53,75. Alle gulle gevers bedankt!
Daarna tellen we het aantal raadbriefjes en komen op 233 deelnemers. Het juiste aantal noten bedraagt 1207 noten en Erik Groenbroek uit Stadskanaal zat daar het dichtstbij in de buurt met 1213 noten. Hij wint daardoor een grote wasmand gevuld met boodschappen. Diverse deelnemers hebben 1200 noten ingevuld en Amber, de dochter van Heleen heeft hieruit de tweede en derde prijs getrokken. De tweede prijs is een dienblad vol met bakproducten en gewonnen door Britt uit Stadskanaal. De derde prijs is een staande rieten mand met doucheproducten en gewonnen door Stavros uit Vlagtwedde.
Alle prijzen zijn samengesteld door de producten die de leden van Crescendo hebben meegebracht, waarvoor onze hartelijke dank. De prijzen zijn door de gelukkige winnaars afgehaald uit ons repetitiegebouw op dinsdag 2 mei.
We kunnen weer terugkijken op een geslaagde Koningsdag.