24-09-2023 Tocht om de Noord (Krinkie Bloazers)

Zondag 24 september, een zonovergoten dag in het mooie Westerwolde.
Rijen wandelaars slingerden door het prachtige landschap. Langs de route rustpunten, versnaperingen én…muziek!
Net buiten Wollinghuizen stond een grote trailer in het zonnetje waarop onze Krinkie Bloazers hun repertoire lieten horen. Vlak naast de ouderwetse ijscokar met steekijs die goede zaken deed. Zo goed dat aan het einde van de dag onze intussen flink opgewarmde muzikanten hun verkoelende ijsje maar ergens anders moesten gaan halen.
Voor de Krinkie Bloazers was het de eerste keer dat ze hun muzikale medewerking verleenden aan deze wandeltocht. Wat ons betreft zeker voor herhaling vatbaar! Wat een vrolijk publiek deze middag. Blije mensen die tijdens het wisselen van de muziek even vertellen dat ze ons al van verre konden horen en dat je dan lichtvoetig verder loopt. Enthousiastelingen die even ronddraaien in een polonaise voordat ze goedgehumeurd verder wandelen of zich zelfs wagen aan een walsje in het gras.
Kortom, we hebben genoten en wat ons betreft: Tot volgend jaar!


16-07-2023 Brand repetitiegebouw Utrechtselaan

Zondag 16 juli was een zwarte dag voor onze vereniging. Er heeft brand gewoed in het pand aan de Utrechtselaan 138 in Stadskanaal, waar wij onze repetitieruimte huren. Hoewel de brand verwoestingen heeft aangericht in het gedeelte van het Buurtcentrum, heeft ook ons gedeelte enorme rook- en roetschade opgelopen. Echt alles is vies!

Hierbij een link naar een aantal artikelen in de media over de brand:
RTV Noord
De Nieuwsbode
Kanaalstreek
Westerwolde Actueel

Uiteraard is er na de brand veel geregeld door ons bestuur. Er is heel veel contact geweest met de gemeente en uiteraard met onze verzekering. Tevens moest er met grote spoed worden gezocht naar een nieuw onderkomen en is het verwoeste gebouw met een aantal van onze leden nu volledig leeggehaald. Alles wat we niet meer mee kunnen nemen is afgevoerd naar de stort.

Alle slagwerkinstrumenten, lessenaars, bladmuziek en instrumenten in de opslag zijn naar een schoonmaakbedrijf gebracht. In samenwerking met Van der Glas in Heerenveen zullen de instrumenten worden beoordeeld of reiniging mogelijk is of dat ze kunnen worden afgeschreven. De uniformen en het bladmuziek zullen worden gereinigd.
Dit is uiteraard een verzekeringskwestie en dat gaat nog wel een paar maanden duren.

Hoe nu verder?

We moesten als vereniging al op zoek naar een nieuwe repetitieruimte. De gemeente had de huur per 1 januari 2024 namelijk opgezegd, omdat ons gebouw helaas gesloopt gaat worden…
Door de brand zullen wij eerder gaan verhuizen. We hebben een onderkomen gevonden in Zalencentrum De Eendracht aan de Poststraat 30 te Stadskanaal. Hier zullen we vanaf 12 september a.s. wekelijks onze repetities houden en ook is er een mooie opslag voor ons instrumentarium beschikbaar.


09-06-2023 Avondvierdaagse Stadskanaal

Een bijdrage van Yvonne Wijnands

Op 9 juni was het weer zover, de slotavond van de avondvierdaagse in Stadskanaal. Een avond waarop veel wandelaars en publiek op de been zijn. Om dit geheel muzikaal te begeleiden, hebben de Krinkie Bloazers op twee locaties langs de route vrolijke nummers gespeeld. Op beide locaties kwam de volledige optocht voorbij, zodat alle wandelaars ervan hebben kunnen genieten. Uiteraard mag op een avond als deze de Avondvierdaagse Medley niet ontbreken, en deze werd dan ook meerdere keren gespeeld. Met name “Hondje van de buren” en “Potje met vet” vielen in de smaak en werden enthousiast meegezongen. De sfeer was goed, het weer ook, en zo werd het een mooie avond. Op naar volgend jaar!


22-04-2023 & 13-05-2023
Duoconcerten Crescendo & Ter Apeler Harmonie

Een bijdrage van Margriet Nascimento

Eind vorig jaar kwam uit Ter Apel een leuk verzoek binnen bij ons bestuur, of we zin hadden om met De Ter Apeler Harmonie twee concerten te gaan geven in Ter Apel en in Stadskanaal. Ze hadden een aantal leuke arrangementen in gedachten, die met een groter orkest en gevarieerde bezetting mooi in balans zouden kunnen klinken. Dit zou maar zo eens het begin van een leuke samenwerking kunnen worden.

Data en locaties werden geprikt, het programma samengesteld en het oefenen kon beginnen. Onder leiding van onze eigen dirigent Theo van Kruistrum studeerden we de stukken in en in Ter Apel deden ze hetzelfde onder leiding van hun dirigent Toine Weterings. Op de maandagen schoven een aantal Knoalsters soms aan in Ter Apel en andersom op de dinsdag in Stadskanaal. In het begin wat onwennig, maar met het eerste concert in zicht raakten we steeds beter op elkaar ingespeeld.

Wat het extra spannend voor de muzikanten maakte, is dat beide dirigenten natuurlijk hun eigen muzikale interpretatie van de stukken in het orkest leggen. Alleen maar goed want dat vraagt een oplettendheid die geen routine toestaat. Best even lekker hard werken dus voor ons allemaal. De ene dag hier een extra crescendo, de andere dag net even inhouden op dezelfde plaats. Het klassieke potlood deed nog steeds goede zaken!

Het resultaat: een alert orkest voor beide dirigenten en dat moet best fijn dirigeren zijn toch?

Na een gezamenlijke studiedag onder leiding van Toine speelden we op 22 april het eerste concert in De Regenboogkerk in Ter Apel. Mooie akoestiek, een grote verzameling muzikanten, best wat zenuwen vooraf, maar bij de eerste klanken waren die al snel weg. Wat een klank, wat een enthousiasme, wat een samenwerking! De achtergrond en oorsprong van de verschillende arrangementen werd aan het publiek tussendoor uitgelegd. Ook voor onszelf soms nog best verrassend wat de uitvoering alleen maar leuker maakt wanneer je begrijpt wat de componist met de muziek bedoeld heeft. Goed idee ook om dat vooraf vaker met elkaar te delen. Als afwisseling in het programma zongen de Westerwoldse Wichter.

Een paar weken later en nog een gezamenlijke oefendag onder leiding van Theo verder, was het tijd voor het concert in zalencentrum De Eendracht in Stadskanaal. Iets minder muzikanten uit Ter Apel, dus met een iets kleiner orkest, maar nog steeds met een gave bezetting. De akoestiek was zo mogelijk nog beter met weer een fantastische uitvoering tot gevolg. Het was warm, de zaal was vol, stoelen werden bijgezet en het publiek heeft genoten. Zeker ook van de bijdrage van de malletband van Amicitia, voor deze gelegenheid eveneens onder leiding van Theo van Kruistum! Laten we ook de gehaktballen na afloop nog even noemen. Hard werken maakt hongerig en de horeca deed goede zaken.

Met elkaar kunnen we terugkijken op een geslaagd project. Gaan we dit nog een keer doen? Zou zo maar kunnen. Voorlopig gaan beide orkesten werken aan hun eigen agenda voor de komende maanden. Wij hebben alweer nieuwe muziek op de lessenaar voor een volgend concert.
Wat…dat blijft nog even een verrassing. Houdt gewoon onze facebookpagina https://www.facebook.com/crescendostadskanaal in de gaten of volg de agenda op deze site.

Voor foto’s van beide concerten kijkt u eens op:
Westerwolde actueel – concert 22 april
Westerwolde actueel – concert 13 mei
Foto’s concert 13 mei